Kako izabrati opremu

Novembar 2015, cenovni rang i aktuelni proizvođači opreme ažurirani februar 2018.

Odlučili ste da se bavite streličarstvom i da nabavite svoju prvu opremu, ali niste sigurni šta je sve potrebno i koliko će to da košta. Možda će nakon ovog teksta neke stvari biti malo jasnije. Na stranici O STRELIČARSTVU smo se bavili podelom lukova, a ovde ćemo se baviti konrektnim podelama i delovima jednog seta, kao i cenovnim kategorijama pojedinih delova opreme. Ukoliko niste sigurni kakvu opremu želite da uzmete, planiranje krenite od budžeta. Odredite količinu novca koju planirate da uložite u opremu i na osnovu toga će biti jasno u kojoj kategoriji možete da birate opremu. Uvek ostavite malu rezervu, jer će se desiti da sklopite ceo set, potrošite budžet, a shvatite da je ipak potrebna još neka sitnica.

Prvi predlog je da se držite opreme proizvedene od strane kompanija koje se bave streličarskom opremom. Može i najjeftinije, ali brendirano. Pokušajte da izbegne bezimene proizvode i opremu proizvođača o kojima ne možete da dobijete informacije od drugih streličara ili na internetu.

Luk u osnovi čine:
- Drška ili rajzer (riser) - centralni deo luka.
- Kraci (limbs) - dolaze u paru i kače se na rajzer.
- Tetiva /string) - spaja krajeve kraka
- Nocking point - graničnik na tetivi, ako postoji jedan, strela ide ispod njega, ako postoje dva, stela ide između
- Rest - postavlja se na rajzer i na njega se oslanja strela

Kada govorimo o golom luku, gore navedeno je i dovoljno da se kompletira jedan luk. Ukoliko na goli luk dodamo nišan i stabilizaciju (i možda još po nešto), on postaje olimpijski luk. Neki rajzeri su predviđeni da budu samo goli lukovi i nemaju rupe za šrafljenje svih potrebnih delova za formiranje olimpijskog luka.

Glavni deo svakog luka čini rajzer i na njemu ne bi trebalo da se štedi. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je rajzer poslednja komponenta koju ćemo menjati, tako da je to razlog više da se sklapanje opreme krene od njega. Pre kupovine rajzera, potrebno je odrediti dominatnu ruku i dominantno oko i na osnovu toga izabrati orjentaciju rajzera. Idealan slučaj je ako se dominacija podudara (desna ruka/desno oko ili leva ruka/levo oko), ali dešava se da neko ima obrnutu dominaciju. U tom slučaju je najbolje probati oba modela. Rajzeri mogu biti desni (RH) i oni se drže levom rukom, odnosno levi (LH) koji se drže desnom rukom. Dakle, dominantna ruka vuče tetivu.
Prva podela rajzera koju ne uslovljavaju naše fizičke predispozicije je na modele napravljene od drveta i one od modernih materijala kao što su legure aluminijuma ili karbon.
Druga podela je prema sistemu kačenja kraka, na one koji se šrafe i one sa ILF (International Limb Fitting) sistemom kačenja kraka koji žargosnki nazivamo "na klik". Postoji još nekoliko sistema kačenja kraka, ali oni neće biti predmet ovog teksta.
Drveni rajzeri su gotovo uvek sa kracima na šraf. Aluminijumski postoje i na na šraf i ILF. Karbonski su gotovo uvek ILF.

Prilikom izbora kraka, prvo je potrebno obratiti pažnju na dužinu celog luka. Lukovi predviđeni za lov mogu imati male dužine (npr 58"), ali takvi lukovi imaju vrlo nezgodan ugao tetive u nategu, pa mogu biti neprijatni za puštanje većeg broja strela. Dužinu luka je potrebno prilagoditi dužini natega streličara. Nateg se može proceniti na osnovu visine i raspona ruku streliačara, ali u mom slučaju najpopularnija formula greši oko 2", što je dovoljan razlog da budem pristalica merenja dužine natega, a ne računanja istog. Problem sa merenjem dužine natega kod početnika je što nemaju formirane osnovne elemente tehnike, tako da i ovde postoji mogućnost greške. Dobra stvar je što na osnovu iskustva skoro uvek možemo da procenimo opseg natega u kome bi streličar mogao da varira, a samim tim i da izaberemo dužinu luka. Moja preporuka je da streličari visoki preko 178cm koriste luk od 70", steličari visine 165-178cm luk od 68" i streličari niži od 165cm da ne koriste lukove duže od 66". Većina proizvođača krake proizvodi u tri veličine, kratki (short), srednji (medium) i dugi (long).

Nakon izbora dužine luka, potrebno je izabrati snagu luka. Ukoliko želite da formirate pravilnu tehniku i stvarno naučite da gađate, ne postoje preslabi kraci za početak. Što manja snaga, to je lakše usvojiti tehniku gađanja. Sa dobrom tehnikom, prelazak na jače krake ne predstavlja veliki problem, naravno, pod predpostavkom da se snaga kraka menja postepeno.Snaga kraka ispisana na etiketi se odnosi na formiranje luka sa standardnom dužinom rajzera (24", odnosno 25", objšnjenje u daljem tekstu) za dužinu natega od 28", tako da isti luk u rukama dva streličara ima i različitu snagu. Iz tog razloga koristimo termin snaga luka "na prstima" koja predstavlja snagu luka na konkretnom nategu nekog streličara. Streličari sa nategom kraćim od 28" će imati luk slabiji od fabričke specifikacije, a streličari sa nategom preko 28" će imati luk jači od fabričke specifikacije. Nepisano pravilo (da, svestan sam da sam ga pročitao na više mesta i da ga i ja upravo pišem) kaže da svaki inč iznad ili ispod 28" menja snagu luk za 2-3# (# je oznaka koju koristimo za funtu ili libru). Primer: Luk snage 20# u rukama streličara sa dužinom natega 27" će biti oko 18#, a u rukama streličara sa nategom od 30" će biti oko 24#. Takmičarski kraci se proizvode u snagama sa rasponom od 2# (npr 22, 24, 26, 28, 30, 32...), a lukovi za lov su sa rasponom od 5# (30, 35, 40, 45....). Najčešća greška prilikom izbora prve opreme je kupovina kraka prevelike snage. Pre kupovine obavezno pitajte za savet, bolje da dva puta pitate, nego da jednom pogrešite.

Luk sa kracima "na šraf" - Rajzeri na šraf su uglavnom jeftiniji modeli, mada postoje pojedini proizvođači lukova koji imaju drvene rajzere na šrafljenje koji mogu biti veoma skupi. Ovde se bavimo osnovnim modelima i za kompletan goli luk sa osnovnom opremom ne morate potrošiti vše od 100-120€, a u varijanti olimpijskog luka, 150€ je već dovoljan iznos (februar 2018.). Ovakav tip luka se često koristi u klubovima za obuku, pa ćete čuti da ih nazivaju i "školski lukovi". Najpopularniji proizvođači ovog ranga operme su Samick, Core Archery, Winners (naslednik Sebastien Fluta) Ragim,..

Drveni rajzeri na šraf su odlični za gađanje golim lukom, ali većina ima mesto predviđeno za postavljanje nišana i stabilizacije, pa se mogu koristiti i kao olimpijski luk. Drveni rajzeri se proizvode u nekoliko veličina (20", 22" i 24"), pa su pogodni za sklapanje lukova različitih dužina.
Ukoliko planirate da sklopite olimpijski luk, predlažem da izaberete neki od aluminijumskih modela. Alimunijumski rajzeri na šrafljenje su uglavnom skuplji nekoliko stotina dinara u odnosu na drveni, tako da cena ne predstavlja problem. U proseku su nešto teži od drvenih modela, ali sada postoje i lagani modeli. Proizvode se u dužini od 24". Pojedini modeli se proizvode i u više boje, pa i to može biti interesatno.

Kraci na šrafljenje su uglavnom napravljeni laminacijom drveta i fiberglasa ili pene i fiberglasa. Postoje i veoma kvalitetni i skupi kraci sa ovim sistemom kačenja, ali su prava retkost, tako da su ovoj kategoriji uglavnom osnovni modeli kraka. Postoji nekoliko modela koji su prihvatili jedan standard dimenzije kraka i pozicije i veličine rupe za šrafljenje, tako da je moguće sklopiti luk od rajzera i kraka različitih proizvođača. 

Kombinacijom dužine rajzera i kraka, dobijamo luk odgovarajuće dužine. Kod lukova na šrafljenje se standardnim rajzerom smatra model od 24"
Rajzer od 24 + kratki kraci = luk od 66"
Rajzer od 24 + srednji kraci = luk od 68"
Rajzer od 24 + dugi kraci = luk od 70"

Postavljanjem kraka na kraći rajzer se smanjuje i dužina luka, tako da rajzer od 22" formira luk od 64", 66" ili 68", a rajzer dužine 20" može dati luk od 62", 64" ili 66".

Kod kraka na šrafljenje uglavnom govorimo o jeftinijim modelima kraka za koje je obavezno da tetiva bude od Dacrona, jer brže tetive mogu dovesti do pucanja kraka. Najčešće se korste tetitve sa 10-14 niti, uglavnom 12. Svaka nit Dacrona može da izdrži preko 30# (proizvođači tvrde 40#, naša testiranja su pokazala 33-35#), tako da broj niti nije bitan zbog snage luke, ali uglavnom na jače lukove stavljamo više niti, jer teža tetiva rezultira mirnijim lukoma (ali i sporijom strelom). Pored Dacrona, tetiva ima i krajnje i centralne servinge. Debljina centralnog servinga bi trebalo da bude usklađena sa nokovima na strelama koje planirate da koristite. Serving je zapravo najskuplji deo tetive i njegov kvalitet značajno utiče na dugovečnost tetive.

Na centralni serving se postavlja nocking point. Najlakše je postaviti mesingani nocking point i on se po potrebi lako može skinuti, zamenijti ili pomeriti. Koriste se i pleteni, kao i plastični nocking pointi.

Za lukove na šrafljenje uglavnom preporučujemo jedan od palstičnih modela restova. Kada govorimo o najčešće korišećnim restovima (Hoyt i Cartel), beli restovi su lagani, fino oblikovani i koriste se za lakše strele i za metno streličarstvo, dok su crni grublji, dugotrajniji, predviđeni za teže strele, ali ponekad mogu praviti probleme sa kliransom (clereance) strele (dešava se da pera strele kače rest i odbijaju se).


Sledeća stepnica u kvalitetu, ali i ceni opreme su lukovi sa ILF kačenjem kraka ili kako ih žargosnki zovemo "na klik" - Kada govorimo o golom luk, može se sastaviti i za oko 150€, ali ako već idete na ILF, verovatno će donja granica biti nešto ispod 200€. Korektnu opremu možete kompletirati za oko 400€, a gornja granica, praksa je pokazala, stvarno ne postoji.
ILF rajzeri imaju karakteristične šrafove koji podsećaju na pečurku i zovu se tiller bolts. Tu dolazimo do prve prednosti ovih rajzera u odnosu na rođake "na šraf" - moguće je izvršiti korekciju ugla kraka. Promenom ugla kraka se menja i snaga luka i u zavisnosti od luka do luka, promena je uglavnom moguća plus/minus nekoliko procenata. Pored snage luka, uglom kraka se podešava i nešto što zovemo tiler (tiller), vrlo važna mera za efikasnost luka. Za sada se ne opterećujte tilerom, ima vremena. Još jedno podešavanje koje imaju gotovo svi ILF rajzeri je bočno štelovanje kraka. To štelovanje može biti na ekscentru na tiller bolt-u ili sve češće se nalazi nezavisno, sa šrafovima koji se nalaze sa strane rajzera. Na jeftinoj opremi podešavanje kraka levo-desno je značajno, jer kraci mogu imati određeno zakrivljene, pa se to može korigovati. Zakrivljenje kraka se javlja kod dosta modela, nije ništa strašno i uglavnom se luk može potpuno normalno koristiti. Ako se zakrivljenje vidi golim okom, onda su kraci za ozbiljniju proveru i sasvim moguće rashodovanje.
Kada je reč o materijalu i načinu izrade ILF rajzera, najčešće se koriste legure aluminijuma koji se obrađuje na CNC mašini ili se oblikuje u ogromnim presama. Za ove "presovane" kažemo da su kovani ili fordžd (forged) i to su uglavnom odlični rajzeri. Top ponuda proizvođača često sadrži modele napravljene od karbona ili kombinovanjem delova od karbona i aluminijuma. Neke od popularnih marki rajzera su WinWin, Hoyt, Winners, Kinetic, Stark, Mybo... Pojedini proizvođači se drže svoje cenovne klase, a ima onih koji imaju i veoma jeftine modele, ali i prilično skupe i kvalitetne modele. Standardna dužina ILF rajzera je 25", pojedini modeli se proizvode i u 23", a nekoliko vrhunskih modela imaju opcije i od 26", odnosno 27". Uz pojedine modele se u pakovanju dobija magnetni rest i berger, pa bi i to trebalo uzeti u obzir prilikom kupovine jeftinijih modela.

ILF kraci su uglavnom značajno boljeg kvaliteta nego jeftini kraci na šrafljenje i u njihovoj izradi se koriste drvo, fiberglas, sintetičke pene, kao i karbon. Kraci su značajno prijatniji za upotrebu, pa se dešava da imate osećaj da natežete slabiji luk nego kada koristite istu snagu kraka. Što su kraci kvalitetniji, to su prijatniji za upotrebu i efikasnije prenose svoju energiju, tako da se za istu snagu dobija veća brzina strele. Snaga ILF kraka se izražava za luk sklopljen sa rajzerom od 25" i na dužinu natega od 28", s tim što ima proizvođača koji deklarišu snagu i za rajzer od 25" i za rajzer od 23" i na etiketi onda piše npr. 25H-70"-30# i 23H-68"-32#. Primetićete da je sa skraćivanjem luka, porasla snaga kraka. U slučaju dužeg luka, upotrebom rajzera od 27", snaga kraka bi bila manja od deklarisane za 2#.

Kombinacijom dužine rajzera i kraka, dobijamo luk odgovarajuće dužine. Kod lukova na šrafljenje se standardnim rajzerom smatra model od 25"
Rajzer od 25 + kratki kraci = luk od 66"
Rajzer od 25 + srednji kraci = luk od 68"
Rajzer od 25 + dugi kraci = luk od 70"

Najpopularniji proizvođači kraka su WinWin, Hoyt, Winners (WNS) Core, Kinetic, Stark i s obzirom da je tehnologija proizvodnje sve dostupnija, pojavljuju se i novi brendovi sa sve boljim proizvodima. Modeli sa karbonom su uglavnom najefikasniji, ali su i najskuplji. Sam materijal ili vrhunski proizvođač, nisu garancija kvaliteta kraka, tako i najskuplji modeli mogu da budu promašaj i relativno brzo nestaju sa tržišta.